Öppettider
Mån - Fre 10:00 – 20:00
Lör - Sön 10:00 – 18:00
Restaurang
Supermodellen som blev superentreprenör

Supermodellen som blev superentreprenör

Emma Wiklund om 90-talets modelldagar, att sakna modeintresse och nya livet som skönhetsentreprenör.

 

Text: Gabriella Kvarnlöf    
Foto: David Thunander

 

Det är ett välbekant ansikte som möter oss bakom dörren till skönhetsmärket Emma S. huvudkontor. Vi har sett det i Luc Bessons Taxi-filmer, pryda glammiga modemagasin som Elle och Marie Claire och framför allt på de internationella catwalkscenerna. Som en av 90-talets mest kända supermodeller gick Emma Wiklund, då Sjöberg, visningar för stora modehus som Chanel, Lanvin och Dolce & Gabbana. Idag har hon lagt modellandet på hyllan och sadlat om till hudvårdsentreprenör.

 

– Jag är nog mer ämnad för det liv jag har idag. Som modell kunde jag vara ena dagen i Los Angeles för att nästa få en bokning i London – det var kul, men jag gillar mer rutiner och planering. Men det är först nu jag förstår vilken ynnest det var att omge sig med de allra bästa fotograferna och modeskaparna. Tänk att jag, som inte ens var särskilt modeintresserad, har stått på Chanels haute couture-visningar och fått kläder påsydda för hand, berättar Emma och sätter sig till rätta med en kopp kaffe i soffan på sitt kontor.

 

Emma fick sitt stora genombrott i Sverige 1991 med Arlas kampanj för minimjölk. Men det internationella genomslaget kom faktiskt tidigare än så. Redan 1989 gjorde hon sitt första omslagsjobb för brittiska Elle.

 

– Jag flyttade snabbt till Milano och sedan vidare till Paris. Tanken var att jag skulle ge modellandet något år innan det var dags för universitetet. Men det blev hela 12 år till slut, supermodell-eran hade precis tagit fart och det gick bra för mig.

 

Finns det något ögonblick från din karriär som betytt extra mycket?
– Mina starkaste minnen är från alla visningar. Det var live, högt tempo och man fick jobba nära designern. Jag minns specifikt första gången jag bokades av Gianni Versace – det var som ett slags kvitto på att man var bra. Jag har även fina minnen från visningar jag gått för Thierry Mugler. De var alltid speciella, riktiga shower. Det var också Mugler som gjorde kläderna till George Michael-videon Too Funky som jag var med i 1990.

 

I början av 90-talet fanns inga digitalkameror. All fotografering skedde med film och man kunde inte retuschera foton lika lätt som idag. Det ställde höga krav på modellernas hy. Krånglade den blev man helt enkelt inte bokad.

 

– Det var så hudvårdsnörden i mig väcktes. Min franska modellagentur tog mig till en dermatolog som pekade ut vilka produkter jag skulle köpa på de franska apoteken. Och rätt produkter hjälpte mig. Jag lärde mig också att de dyraste crèmerna inte nödvändigtvis är de bästa.

 

Efter att ha pensionerat sig från modellivet flyttade Emma hem till Sverige där hon studerade affärsekonomi. Efter ett samarbete med klädkedjan Lindex, där hon även satt i styrelsen, bestämde hon sig för att satsa på sitt stora intresse: hudvård. Idag är hon vd och en av grundarna till det egna skönhetsimperiet Emma S.

 

– Jag har egentligen alltid varit entreprenör. Det är man som modell också, fast då är det sig själv man ska sälja in. Emma S. växte sakta fram ur mitt intresse för hudvård och jag är väldigt stolt över hur långt företaget kommit.

 

Emma Wiklund är inblandad i hela kedjan av ingredienstester, förpackningsdesign och produktutveckling. Dessutom är hon ofta på plats ute i butiker, både för att utbilda personal och träffa kunder. Hon har besökt Kicks i Femman vid flera tillfällen.

 

– Femmans Kicksbutik är otroligt fin – och stor! Det är en riktig skönhetsdestination för hudvårdsälskare i Göteborg.

 

Har din hudrutin ändrats mycket från när du var yngre?
– Jag är noggrannare nu. Förr kunde jag slarva med solcrème och prioriterade inte att köpa balanserande toners och serum. Som ung kommer man undan med slarv, men det går inte när man blir äldre. Idag måste jag använda produkter med mer aktiva ingredienser för att få effekt. Men det är kul att se att dagens unga har ett stort skönhetsintresse, min dotter är redan väldigt intresserad av både smink och hudvård.

 

Bästa tipset för nybörjaren inom hudvård?
– Slarva inte med rengöringen. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du lägger på dyra dag- och nattcrèmer om du tvättar ansiktet med tvål och vatten. Använd era produkter steg för steg. Det är också viktigt att ta reda på vilken hudtyp man har för att använda anpassade produkter.

 

Vilken produkt kan du inte leva utan?
– Svår fråga. Men en riktigt bra dagcrème med solskydd vill jag inte vara utan.

 

Du har just lanserat serien Ultimate. Vad är kännetecknande för den?
– När man är över 50 går hudens fukthalt ner och cellförnyelsen blir långsammare, därför har vi tagit fram en specfik serie för mogen hy. Ultimate reparerar och jämnar ut hyn med ingredienser som den ayurvediska örten getania och vitamin A-derivat. Ju äldre man blir desto viktigare är det att använda kraftfulla produkter.

 

Du fyllde nyligen 50 själv. Hur kändes det?
– Kul, jag kan rekommendera det! Det är nog bra att förlika sig med sin ålder oavsett hur gammal man är. Jag har aldrig haft åldersnoja.

 

Elle omslag med Emma

Bildtext: Emma pryder omslaget för spanska Elle och bild från George Michaels musikvideo för låten ”Too Funky”.

 

Emma Wiklund

Emma Wiklund.
Yrke: Vd och med- grundare av skönhetsmärket Emma S. Före detta supermodell.
Familj: Maken Hans och två barn.
Aktuell: Med nya serien Ultimate på Kicks i Femman.

 

 

 

Nyheter och erbjudanden

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev